4 Aralık Dünya Madenciler Günü: 22 yılda 2 bin 79 madenci hayatını kaybetti

Maden İşçileri Güvencesiz Hayatlarını Kaybetmeye Devam Ediyor

Maden emekçilerinin en büyük sorunlarından biri hayat güvencelerinin olmayışıdır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, AKP iktidarının 2002 yılından 2024 Temmuz’una kadar geçen süreçte meydana gelen maden kazalarında 2 bin 79 maden işçisi hayatını kaybetti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de ABD’ye göre 7 kat daha fazla iş kazası meydana gelmiştir. 2010-2020 yılları arasında sektörde yaşanan iş kazası sayısı 115.950 olarak belirlenmiştir.

Maden Kazalarında Endişe Verici Artış

“Türkiye madencilik sektörü iş kazalarının analizi ve gelecek perspektifleri” araştırmasında, 2012-2021 yılları arasında yapılan analizlere göre 1 milyon iş saatine denk gelen süreçte ortalama kaza sayısı 36.3 iken; 2022-2026 analizlerinde bu rakamın %20.1 oranında artarak 41.9’a yükseldiği tespit edildi.

Madenciler Adalet Bekliyor

2014 yılında Ermenek’teki Has Şekerler Madencilik’e ait linyit ocağını su baskınında 18 madenci hayatını kaybetti. Bu iş cinayetinin ardından hayatını kaybeden işçilerin ailelerine tazminat ödenmediği iddia edildi. Aynı şekilde, Türk Taşkömürü Kurumu’na ait Amasra Maden Müessesesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği olayda, davalar hala devam etmektedir. Yargı sürecinde, TTK’dan maaş kesintisi yapılmazken, tahliye edilen 4 sanığın soruşturması devam etmektedir.

Maden sektöründeki adaletsizliklere tepki gösteren Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, iş güvenliği ve sağlığı tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanmasını talep etmektedir. Çolak, işçilerin rızkı uğruna hayatlarını kaybetmemeleri adına önlemlerin alınmasını istemektedir.

“Sendika Bile Bizi Unutuyor”

Amasra’daki maden faciasından sağ kurtulan bir madenci, 4 Aralık Madenciler Günü’nün sadece hatırlanıp, sonrasında unutulduğunu belirtmektedir. Madencilerin her zaman hatırlanması gerektiğini vurgulayan madenci, iş güvenliğinin ihmal edildiğini ve üretim baskısının arttığını ifade etmektedir.

Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği madende çalışan işçi, 4 Aralık Dünya Madencilik Günü’nün artık yas günü gibi görüldüğünü belirtmiştir.

İşçiler Özelleştirmeden Şikayetçi

Çayırhan Maden İşletmesi ve Termik Santrali’nde çalışan işçiler, özelleştirme planlarına karşı çıkmaktadır. İşçiler, özelleştirmenin düşük ücretler ve artan kazalar getireceğini düşünmektedir. Grev sürecinde, özelleştirme planının ertelenmesi işçiler arasında umut yaratmış olsa da mücadelelerine devam edeceklerini belirtmişlerdir.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı ihalesinde son teklif verme süresini kamuoyunun taleplerini dikkate alarak uzatmıştır. İşçiler, erteleme kararına tepki göstererek mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir