“Grok” skandalı sonrası uzmanı uyardı: Kontrol edeceğimizi düşünmek çok doğru değil

Yapay Zekâ ve Hakaret: AIPA’dan Uyarı

Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, yapay zekânın insanlardan hakaret etmeyi öğrenmesine dikkat çekti. Özdemir, yapay zekânın kontrol edilemeyeceğini ve onunla doğru bir iletişim yolu bulunması gerektiğini vurguladı.

Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zekâ şirketi xAI tarafından geliştirilen ve X kullanıcıları tarafından sıklıkla kullanılan sohbet botu Grok, son günlerde verdiği hakaret içeren yanıtlar nedeniyle tartışmalara yol açtı.

Grok’un yanlı ve hakaret içeren yanıtları yapay zekânın güvenilirliği konusunu tekrar gündeme getirdi. AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, her bilginin teyide ihtiyaç duyulduğunu belirterek yapay zekâya körü körüne güvenilmemesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir yapay zekânın insanlar tarafından hızla kabul gördüğünü ancak bunun doğru olmadığını dile getirerek, yapay zekânın bilgi alırken yanılabileceğini vurguladı.

Yapay zekânın yanlı veya yanlış eğitilmiş olabileceğini belirten Özdemir, yapay zekânın kontrol edilemeyeceğini ve onunla uzlaşma ve iletişim sağlanması gerektiğini belirtti.

Özdemir, yapay zekânın insanlardan öğrendiğini ve kontrolden çıkma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini aktararak, insanların yapay zekâdan çok öncelikle ahlaklı davranmayan insanlardan korkması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Teknoloji sınır tanımıyor! Holografik asistanlar geliyor

Holografik teknoloji, bilim kurgu filmlerinden çıkıp gerçek dünyaya adım atıyor. Holografik asistanlar, üç boyutlu görüntüleme ve yapay zeka ile birleşerek hem bireysel hem de profesyonel yaşamda çığır açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası …

Ağaç ölümlerinin üstündeki sis bulutu kalktı: Bilim adamların şoke eden keşif

Tropik bölgelerde ağaç ölümleri tehlikeli bir hızla artarken, doğa bilimciler şimdiye dek göz ardı edilen bir tehdide dikkat çekiyor: Kısa süreli ama yıkıcı gök gürültülü fırtınalar. Cary Institute of Ecosystem Studies’tan orman ekoloğu Evan Gora’nın …

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.