Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’nın İhracat Beklentileri Nisanda Düştü

Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anket sonuçları, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklandı. Mart ayında eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Bu durum, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine ulaştı.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerine yer verdi. Wohlrabe, bu belirsizliğin durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.

Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini bekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 20 Ocak’ta başladığı başkanlık görevinin ardından 2 Nisan’da Avrupa Birliği’ne yönelik yüksek cezai gümrük vergilerini açıklaması, ticarette belirsizliği artırmıştı. Analistlere göre, Trump’ın korumacı politikaları, Almanya’nın ABD’ye yaptığı ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Almanya, ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu ABD’ye gerçekleştiriyor.

Alman Ekonomisi ve Zorluklar

Tarife savaşları ve Trump’ın politikalarının küresel ticarete etkileriyle ilgili endişeler artarken, analistler, Alman ekonomisinin büyümesinde Trump’ın gümrük vergisi politikasını “özel bir risk” olarak görüyor. Almanya’nın imalat sektörüne büyük oranda bağımlı olması, üretimdeki zayıflık nedeniyle ekonominin kırılganlığını artırıyor.

Ülke ekonomisi, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daraldı ve art arda ikinci yıl küçüldü. Almanya, rekabetin artması ve yapısal sorunlar nedeniyle ekonomik büyümesini frenliyor. Ülke, son iki yıldır büyüme gösteremeyen tek G7 ekonomisidir.

Alman hükümeti, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının küresel ticaret gerginliklerine etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0’a düşürdü. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üç yıldır art arda büyüme gösterememiş olacak.

Related Posts

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

TCMB verileri yayımladı: Yurttaş enflasyonda düşüş beklemiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporuna göre, enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor. Hanehalkı, önümüzdeki yıl enflasyonun düşmesini beklemiyor. Piyasa katılımcıları ise gelecekteki fiyat artışlarına karşı temkinli.

Geleceğin parlayan meslekleri belli oldu

İŞKUR’un 2024 İşgücü Piyasası Araştırması, önümüzdeki on yılın gözde mesleklerini ve istihdamda yön değiştiren trendleri gözler önüne serdi. Yazılım mühendisliği, yapay zekâ ve e-ticaret, geleceğin en parlak kariyer yolları arasında yer alıyor.

Borsa güne yükselişle başladı: 25 Nisan 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir