T24 Dış Haberler
Alman basınında 17 Temmuz’da Rusya’nın çekilmesiyle fiilen sona eren Tahıl Anlaşması’nın yerini alması için Rusya, Türkiye ve Katar’ın yeni bir anlaşmaya üzerinde çalıştığı iddia edildi. Eski tahıl anlaşmasının yerine geçebileceği belirtilen anlaşmanın bu hafta sonu Macaristan’da yapılabileceği ifade edildi.
Alman gazetesi Bild, Rus ve Türk dışişleri bakanlıkları ve büyükelçilikleri arasında 21 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasındaki yazışmalara erişim sağladıklarını belirterek; bu yazışmalarda ihtiyaç sahibi ülkelere tahıl ulaşması için Ankara, Doha ve Moskova arasında üçlü işbirliğinin ele alındığını belirtti.
Bild’in aktardığına göre Rusya, anlaşma ile ülkesindeki tahılın başta Afrika ülkeleri olmak üzere yoksul ülkelere gitmesini istiyor. Habere göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Ukrayna tahılının da dünyaya dağıtılmasını talep ederek Rusya’nın ayrıca eski tahıl anlaşmasına dönmesini talep etti.
Yazışmalardan aktarıldığına göre planlanan anlaşma imzalanırsa Rusya’nın Afrika’ya tahıl tedariğini Türkiye organize edecek ve Katar sponsor olacak. Ankara’nın anlaşmanın Birleşmiş Milletler himayesinde olmasını teklif ettiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bugün resmi temaslar için Budapeşte’ye gidecek. İddiaya göre Erdoğan, burada ayrıca yeni anlaşma için Rusya’yı temsilen Macaristan’a uçan Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile bir araya gelecek.
Macaristan’da sonuçlanabileceği belirtilen anlaşma için görüşmeye Katar’dan bir temsilcinin katılıp katılmayacağı bilinmiyor.
Rusya, Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya’nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması’na katılımını 17 Temmuz’da durdurduğunu duyurmuştu. Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar, Ukrayna’dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilidi. Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama kararı aldığını belirtmişti. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu öne sürüyor. Dünya Gıda Programı’na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46’sı Asya’ya, yüzde 40’ı Batı Avrupa’ya, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 1’i Doğu Avrupa’ya gitti. |