Bir yıl bekletilip 50 milyon TL’ye satılıyor: 5 kardeşe servet kazandırıyor

Muş Eski Kaşar Peyniri Coğrafi İşaret Belgesiyle Tüketicilerin Tercihi Haline Geldi

Muş’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle coğrafi işaret belgesi alan eski kaşar peyniri, tüketiciler arasında büyük ilgi görüyor.

Girişimci 5 kardeşin kurduğu tesiste yılda 160 ton eski kaşar peyniri üretiliyor ve bu peynir, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Ankara ve Mersin gibi pek çok şehre dağıtılıyor.

Tesisi inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Göç, Muş’un tarım ve hayvancılık potansiyeli hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Göç, Muş’un verimli toprakları, geniş çayırları, meraları, dağları, yaylaları, bitki florası ve su kaynaklarıyla üretime büyük katkı sağladığını vurguladı.

Artan bitkisel üretim miktarları ve işlenen tarım arazisi oranlarına dikkat çeken Göç, “Muş’un sulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte ülkemiz tarımında daha fazla yer alacağına inanıyoruz. İlimizde 242 bin büyükbaş ve 1 milyon 160 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu da Muş’u hayvancılık alanında önemli bir merkez haline getiriyor.” şeklinde konuştu.

Göç, 2024 yılı TÜİK verilerine göre Muş’ta yaklaşık 400 bin ton süt üretildiğini ve bu sütten elde edilen 1600 tonunun Muş eski kaşar peyniri üretiminde kullanıldığını belirtti. Coğrafi işaret belgesi için başvurduklarını ve 2023 yılında belgelerini aldıklarını dile getiren Göç, “Kaşar peynirimiz ilimizin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. 2024 verilerine göre yaklaşık 50 milyon lira ekonomik katkı sağladık.” dedi.

Eski kaşar peyniri üretimine 62 yıldır devam ettiklerini söyleyen Ercan Rençber, işlettikleri sütü hijyenik koşullarda kaşar peynirine dönüştürdüklerini belirtti. Günlük bir ton kaşar peyniri ürettiklerini ve bu peyniri 6 ay olgunlaştırdıktan sonra çeşitli illere gönderdiklerini dile getiren Rençber, Muş eski kaşar peynirinin kalitesinden ödün vermediklerini vurguladı.

Related Posts

Alkole dev zam geliyor! Bugün son gün!

3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıt, alkol ve sigaraya otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Zamla birlikte bira ve rakı grubunda fiyatlar değişti. Zamlı …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Türkiye genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı: Et fiyatları için dikkat çeken açıklama!

Ülkemizde baş gösteren şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine yazı göndererek ülke genelinde hayvan pazarlarının kapatıldığını duyurdu. Peki tükettiğimiz etlerde bir risk var mı? Hayvan pazarlarının kapatılmasıyla birlikte kırmızı et fiyatlarında bir artış olur mu? Konuyla ilgili merak edilenler haberin detayında…

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Ateşkesin etkisi hızlı oldu: Hürmüz Boğazı’nda trafik arttı, petrol taşıma maliyeti sert düştü

İran-İsrail ateşkesinin ardından Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemi sayısında artış yaşanırken, petrol ve ürün taşımacılığı maliyetlerinde keskin düşüşler oldu.

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.