Çiftlerin boşanıp boşanmayacağını yüzlerine bakıp söylüyor: Tek bir işaret yetiyor, %93,6 oranında tutuyor

Gottman Enstitüsü Kurucusu Dr. John Gottman’dan Çarpıcı Evlilik Araştırması

Gottman Enstitüsü’nün kurucusu Dr. John Gottman, evlilikler üzerine yaptığı son derece kapsamlı bir araştırmada, boşanmaların en büyük tehlikesinin küçümseme olduğunu ortaya koydu.

Dr. Gottman’ın çalışmaları, eleştiri, küçümseme, savunmacılık ve iletişimsizlik gibi dört olumsuz alışkanlığı “kıyametin dört atlısı” olarak adlandırıyor. Ancak uzmanlara göre, ilişkilerde en büyük krizin habercisi olan davranış küçümseme.

Beden dili uzmanı Vanessa Van Edwards, bir podcast yayınında bu çalışmadan bahsederek, küçümsemenin ilişkiler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti.

Edwards, Dr. Gottman’ın çiftleri incelediği laboratuvar çalışmalarında, eşlerden birinin diğerine karşı küçümseyici tavırlar sergilediğinde, boşanma olasılığının %93,6 olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Diğer Duygulardan Farklı ve Yıkıcı

Küçümsemenin diğer duygulardan daha yıkıcı olduğunu ifade eden Edwards, “Korku gelir geçer, mutluluk normale döner, öfke sakinleşir. Ama küçümseme, ifade edilmediğinde büyüyen bir iltihap gibi yayılır,” şeklinde konuştu. Bu sebeple, küçümseme duygusunun ilişkilerde sonun başlangıcı olabileceğine işaret etti.

Klinik psikolog Dr. David M. Schneer de 2019’da yayımlanan bir makalesinde, Gottman’ın bulgularını destekleyerek, “Tiksinti ve küçümseme, ateşle barut gibidir,” ifadesini kullandı. Schneer, göz devirmenin ve ağzını sıkıca kenetlemenin de küçümsemenin belirtilerinden olduğunu belirtti.

Bu sonuçlar, ilişkilerde küçümsemenin nasıl yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösterirken, çiftlerin daha sağlıklı iletişim kurabilmek adına bu tür olumsuz davranışlardan kaçınmaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor. Empati ve saygının ilişkilerdeki önemi, bu tür araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılıyor.

Related Posts

“Grok” skandalı sonrası uzmanı uyardı: Kontrol edeceğimizi düşünmek çok doğru değil

“Grok” skandalı sonrası uzmanı uyardı: Kontrol edeceğimizi düşünmek çok doğru değil

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Teknoloji sınır tanımıyor! Holografik asistanlar geliyor

Holografik teknoloji, bilim kurgu filmlerinden çıkıp gerçek dünyaya adım atıyor. Holografik asistanlar, üç boyutlu görüntüleme ve yapay zeka ile birleşerek hem bireysel hem de profesyonel yaşamda çığır açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası …

Ağaç ölümlerinin üstündeki sis bulutu kalktı: Bilim adamların şoke eden keşif

Tropik bölgelerde ağaç ölümleri tehlikeli bir hızla artarken, doğa bilimciler şimdiye dek göz ardı edilen bir tehdide dikkat çekiyor: Kısa süreli ama yıkıcı gök gürültülü fırtınalar. Cary Institute of Ecosystem Studies’tan orman ekoloğu Evan Gora’nın …

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.