Gördüğünü görmek

İç Dünyamızı Derinlemesine Görmek

Rainer Maria Rilke’nin muhteşem kitabı ‘Malte Laurids Brigge’nin Notları’nda, “Görmeyi öğreniyorum. Bilmiyorum neden, her şey içimde daha derinlere işliyor, her zamankinden daha derinlere. Bir iç dünyam varmış da bilmezmişim. Her şey şimdi oraya gidiyor. Orada neler olup bittiğini bilmiyorum” ifadeleriyle iç dünyamıza bir yolculuk yapıyoruz.

Hayatımızda göremediğimiz şeyler, bir gün beklenmedik bir anda karşımıza çıktığında gerçekten ne kadar keskin göremediğimizi farkediyoruz. Yanı başımızdan geçen olayları, önümüzde cereyan edenleri fark ettiğimizde ancak o zaman onları “görünür” hale getirebiliyoruz. Bu durumda, aslında ne kadar da yarı kör bir halde yaşamışız farkına varıyoruz! İşte o zaman anlıyoruz, insan olarak eksikliklerimizi, çevremizde olup bitenleri ne kadar kısıtlı bir bakışla ele aldığımızı.

Bir adam, “Sana kendimi fark ettirmek için yıllarca ne yapmadım ki, hatta bir bakış dahi atmadın!” derken, kadın içinden “Ben bakmayı yeni öğreniyorum!” diye geçiriyordur belki de. Gözlerimizi sathiyata indirgeyen, dümdüz bir bakış açısıyla yetinmemize sebep olan hayat, gerçek derinlikleri ve anlamları arayarak bakabildiğimizde ancak karşımıza çıkıyor. İnsan, yüzeysel bakışlardan ve derinlikten yoksun olanlara gerçek hikayesini anlatmaz. Görmek dediğimiz şey aslında, her bir detayın, duygunun, düşüncenin, izin ve görüntünün hafızamızda birikmesiyle oluşur.

Van Gogh’un eserlerine baktığımızda, ‘Yıldızlı Gece’ veya ‘Buğday Tarlası ve Kargalar’ tablolarını hayal edelim. Eğer gölgeleri, ara tonları ve renk karışımlarını alırsak, şeklen bir gece manzarası veya bir tarla kalabilir ancak Van Gogh’un bakış açısını ve duygularını görebilir miyiz o tablolarda? Gördüğümüz şeylerin bir derinliği, bir ruhu ve bir hikayesi olduğunu unutmamamız gerekir. Aksi halde, şeyleri görebiliriz ancak onları oluşturan hikayeyi kaçırırız.

İnsanlar bazen çok fazla şey bekler benden diye düşünürüz. Evet, belki de bakmayı bilmeyene ne yapabiliriz ki? İşte Rilke’nin ‘Malte Laurids Brigge’nin Notları’ndan bir alıntıyla devam edelim: “Hayır, hayır, dünyada hiçbir şey tasarlanamaz, en küçüğünden bile olsa. Her şey, önceden kestirilmesi imkansız, pek çok, ama bir defalık ayrıntılardan meydana gelmiştir. Gözünün önüne getirirken insan, bunları görmeden geçer ve çabukluk içinde atladığını fark etmez bile.”

Her şeyi tam manasıyla görememizin en büyük engeli, görmek zannıdır. Gözlerimizi sadece hayal gücümüze yükleriz ve bu da bizi gerçeklerden uzaklaştırır. Görmek için sadece fiziksel gözlere değil, manevi gözlerimize ihtiyaç duyarız.

Meczup, “Bil ki hakikat aşikâr şu alemde, kim ki ben gördüm der, zinhar göremez!” derken, gerçekten de görmek için öncelikle kendi zihnimize ve kalbimize bakmamız gerektiğini hatırlatıyor.

Related Posts

Almanya’da beklentilere ters yönde sanayi üretimi yükseldi

Almanya’da beklentilere ters yönde sanayi üretimi yükseldi

Trump: Ülkelere gümrük vergisi tarife mektupları bugün gönderilecek

ABD Başkanı Trump, 1 Ağustos’a ertelenen gümrük tarifeleri başlamadan önce ülkelere tarife teklifi yaptığı mektupların bugün gönderilmeye başlanacağını açıkladı.

Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı listesinde sıralama değişti

Yatırım araçlarının 1-4 Temmuz haftasındaki performansları ciddi oranda değişti. İşte haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren yatırım araçlarının listesi…

Alkole dev zam geliyor! Bugün son gün!

3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıt, alkol ve sigaraya otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Zamla birlikte bira ve rakı grubunda fiyatlar değişti. Zamlı …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Türkiye genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı: Et fiyatları için dikkat çeken açıklama!

Ülkemizde baş gösteren şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine yazı göndererek ülke genelinde hayvan pazarlarının kapatıldığını duyurdu. Peki tükettiğimiz etlerde bir risk var mı? Hayvan pazarlarının kapatılmasıyla birlikte kırmızı et fiyatlarında bir artış olur mu? Konuyla ilgili merak edilenler haberin detayında…