‘Güven bunalımı yaşıyoruz’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Operasyonunun Piyasalara Etkileri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından döviz kurlarında yaşananlar, değişen enflasyon tahminleri ile birlikte piyasalar adeta sarsıldı. 19 Mart’ta başlayan panik havası bir türlü dağılmadı. Bu durum Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük karton ambalaj üreticilerinden biri olan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran’ı endişelendirdi. Duran, İBB operasyonun piyasalar üzerindeki etkilerine ilişkin ‘hukuka’ vurgu yaptı.

Duran, Yatırımcıları cezbeden en önemli unsurların güven ve hukuk olduğunu belirtirken, “Bu değerleri oluşturmak için çaba sarf etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz hafta en büyük yabancı tahvil satışının yaşandığını hatırlatan Duran, “Bu durum her şeyi açıkça ortaya koyuyor. Kur politikasından tam olarak memnun kalmasak da bir ışık görmeye başlamıştık. Ancak son yaşanan olaylar ülkenin imajı açısından hiç de olumlu değil. Müşterilerimiz ürünlerimizi alabilecek mi, ülkede neler olacak gibi negatif sorular soruyor. Bir güven krizi yaşıyoruz” dedi.

“Mevcut Durum Şirketleri Tehdit Ediyor”

Hurda kağıt fiyatlarındaki yüzde 40’lık artışın üreticileri zor durumda bıraktığını önemle vurgulayan Duran, bu durumun yerli ürün fiyatlarını da artırdığını ifade etti. Hurda kağıttaki yüksek fiyat artışını yabancı müşterilere açıklayamadıklarından dolayı fiyatlara yansıtamadıklarını dile getiren Duran, döviz kurlarından kaynaklı ciddi rekabet sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

“Bu durum birçok şirketi zor durumda bırakabilir”

Geçtiğimiz yılda Euro kurunda yüzde 13 artış yaşanırken, enflasyonun yüzde 45 olduğunu belirten KASAD Başkanı Alican Duran, “Biz ise yüzde 32 gibi bir rakamda kaldık” dedi. “Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalar ya bu zararı kabul etmek durumunda kaldı ya da kontratlarını kaybetti. Sektörde kar eden çok az firma var. Eğer bu durum devam ederse birçok şirketi tehlikeye sokabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca sektörde birçok karton üretim yatırımı yapıldığını ve kapasite fazlası oluştuğuna da dikkat çeken Duran, “Buna rağmen 1 milyon tonluk yeni yatırım devreye alınacak. Kapasite fazlası varken bu yatırımların ne kadar doğru olduğunu sorgulamamız gerekiyor” dedi.

Related Posts

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Baykar, Piaggio Aerospace’i resmen satın aldı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Baykar’ın İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın alma sürecinin tamamlandığını duyurdu. Bayraktar, “İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace …

Avrupa’da doğal gaz fiyatları geriledi

Kontrat geçen hafta, İsrail ve İran arasındaki ateşkes anlaşmasının ardından Orta Doğu’daki LNG arz kesintilerine ilişkin endişelerin azalmasıyla yaklaşık iki yılın en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bu arada, ANZ Research analistlerine göre, Avrupa …

Trabzon’da istavrit ve mezgit balıkçı tezgahlarını süslüyor

Trabzon’da hafta sonu tezgahları süsleyen mezgitin kilogramı 200, istavritin ise 250 liradan satılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde ulaştırma ve altyapıya yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 22 yıl önce göreve başladıktan sonra çok büyük önem verdiği ulaştırma ve altyapı yatırımlarına yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım yapıldı.” dedi.

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …