Kuzey Kutbu araştırma seferi başladı! Bakan Kacır duyurdu: 19 proje gerçekleştirilecek

Arktik Bilimsel Araştırma Seferi İstanbul’dan Yola Çıktı

Kutup ekosistemlerinde deniz örneklemesi çalışmalarını yürütmek amacıyla İstanbul’dan yola çıkan 12 bilim insanından oluşan ekip, Oslo’ya varmadan önce Tromso’dan gemi ile ayrılarak dünyanın kuzey ucuna yapacakları bilimsel araştırma seferi için son hazırlıklarını yaptı. 78 derece kuzey enleminde bulunan Longyearbyen/Svalbard’a ulaşan ekip burada bilimsel araştırmalarına başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Seferi Duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu yıl 9’uncusu tamamlanan Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin ardından 5’inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin başladığını duyurdu. Kacır, 12 kişilik bilim ekibinin deniz suyu ve sediment örneklemeleri yapacağını, deniz yüzeyindeki mikroplastikleri inceleyeceğini belirtti.

“Atmosfer dinamikleri GNSS ve meteorolojik sistemlerle anlık olarak izlenecek, iklim değişikliğinin izleri kutuplarda sürülecek. TEKNOFEST’te birinci olan 3 lise öğrencimiz, projelerini Arktik’in zorlu şartlarında sahada test etme imkanı bulacak, bilimsel araştırmalara doğrudan katkı sunacak. 19 farklı projeyi kapsayan sefer, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador’dan bilim insanlarıyla ortak çalışmaları da içeriyor. Böylelikle Türkiye, bilim diplomasisinin sahada güçlü bir örneğini sergiliyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Bakanlığımızın uhdesinde gerçekleştirdiğimiz kutup bilim seferleriyle, bilimle şekillenen bir gelecek için ülkemizin kutuplardaki varlığını artıracak adımlar atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Sefer, Uluslararası Bilim İnsanlarının Katılımıyla Gerçekleşiyor

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Burcu Özsoy, sefere 3 lise öğrencisinin yanı sıra uluslararası bilim insanlarının da katılacağını ve Arktik Okyanusu’nda çalışacaklarını belirtti. Ekip, sefer boyunca toplam 19 proje gerçekleştirecek ve bölgenin ekosisteminden havasal ölçümlere, atmosferik ölçümlerden deniz suyu ve sediman örneklerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapacak.

Bilim seferine TÜBİTAK tarafından düzenlenen “2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması” ve “2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması”nın birincileri arasından seçilen 3 lise öğrencisi de katılıyor. Öğrenciler, projelerini Arktik’te uygulayacak ve bilimsel araştırmalara katkıda bulunacaklar.

Bilim Ekibi Çalışmalarını Sürdürecek

Bilim ekibi, “Ulusal Kutup Bilim Stratejisi” altında belirlenen ana başlıklar çerçevesinde çalışmalarını sürdürecek ve Arktik bölgesinde önemli bilimsel konuları ele alacak. Bu sefer, Türkiye’nin kutuplarda varlığını ve bilimsel katkılarını artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Emeklinin olmayan sendikası kapatıldı

Ankara Valiliği, Emekli Meclisleri Sendikası’nın kuruluşuna izin vermemişti. Ancak kurulmayan sendikanın kapanması için dava açıldı. Mahkeme de olmayan sendika için kapatma kararı aldı.

Yılın iş birliği: iPhone üreticisi ve Nissan elektrikli otomobil için el sıkıştı

Finans gazetesinin otomotiv sektöründen bir kaynağa dayandırdığı habere göre, amaç elektrikli otomobiller konusunda iş birliği yapmak ve tarihi Oppama tesisini kapanmaktan kurtarmak. Böyle bir iş birliğinin sonucunda sadece kazananlar olurdu çünkü …

Cevdet Yılmaz: YOİKK Eylem Planı hazırlıkları tamamlanarak yayımlandı

Cevdet Yılmaz: YOİKK Eylem Planı hazırlıkları tamamlanarak yayımlandı

Gayrimenkul satışları yılın ilk yarısında yükselişe geçti

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.