Makarnayı doğru haşlama sırrı ortaya çıktı: Daha az karbonhidrat alacaksınız

Uzmanlar, makarnanın doğru pişirme yönteminin vücudun aldığı karbonhidrat miktarını doğrudan etkileyebileceğini belirtiyor. Beslenme uzmanı Julia Farre, makarnayı “al dente” yani tam kıvamında pişirmenin önemine vurgu yapıyor.

Al dente pişirilen makarnanın, karbonhidratların vücut tarafından daha yavaş ve az emilmesini sağladığı ifade ediliyor. Böylece kan şekerinin daha dengeli yükselmesi ve uzun süre tokluk hissi vermesi sağlanıyor.

İtalya’nın yüksek makarna tüketimine rağmen düşük obezite oranına sahip olmasının sırrının sadece pişirme tekniği değil, aynı zamanda porsiyon kontrolü ve sos tercihi gibi alışkanlıklarda olduğu belirtiliyor.

Julia Farre, mükemmel bir makarna için pişirme önerilerini şu şekilde sıralıyor:

  • Bol tuzlu su kullanmak
  • Paket üzerindeki süreyi 1-2 dakika azaltarak pişirmek
  • Makarnayı soğuk suyla durulamamak
  • Süzdükten sonra sosla hemen buluşturmak

Uzmanlar, makarnanın yanı sıra eşlik eden malzemelere de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Kızarmış domatesli, krema bazlı soslar ve aşırı peynir tüketiminin makarnanın sağlıklı özelliklerini gölgeleyebileceği belirtiliyor.

İdeal makarna tabaklarında, sebzelerle zenginleştirilmiş, az yağlı protein kaynakları içeren ve ölçülü porsiyonlarla sunulan tabakların olması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, makarnayla birlikte ekmek tüketilmemesi gerektiği çünkü farklı karbonhidrat kaynaklarının bir araya gelmesi kan şekerinde ani yükselmelere yol açabiliyor.

Related Posts

Sabaha karşı uyanmamızın nedeni meğer buymuş

Hemen hemen hepimiz yaşamımızın belli bir döneminde istemsizce sabaha karşı mutlaka uyanmışızdır. Uzmanlar buna sebep olan nedenleri açıkladı. İşte ayrıntılar…

Genç yaşta kalp krizi: Sporcu bedenlerin sessiz çöküşü

Son yıllarda 40’lı, hatta 30’lu yaşlarda kalp krizi geçirenlerin sayısı artıyor. Üstelik çoğu aktif spor yapan, sağlıklı görünen bireyler. Damar tıkanıklığı artık erken başlıyor. Genetik miras, kronik stres, takviyeler, görünmeyen riskler. Kalp krizinin yeni yüzü gençleşti.

Nörobilim uzmanı uyardı: Sabah uyanır uyanmaz yaptığınız bu hata tüm gününüzü sabote ediyor

Milyonlarca kişinin güne başlarken yaptığı sıradan bir alışkanlığın, beynin en verimli saatlerini sabote ettiği ortaya çıktı.

Tansiyon ilaçları: Herkes aynı ilacı kullanamaz

Tansiyon ilaçları milyonlarca kişinin hayatın kurtarıyor ama herkese aynı ilaç verilmez. Yaş, eşlik eden hastalık ve risk düzeyi belirleyici olur. Her ilacın farklı etkisi ve yan etkisi vardır. Kiminde öksürük yapar, kiminde halsizlik. İlacı değil, hastayı merkeze alarak karar verilir.

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı.