NASA’daki kesintiler sıradaki uzay teleskobunun fırlatılmasına engel olabilir

Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinin ardından NASA çevresinde artan endişe atmosferi, son günlerde daha da belirgin hale gelmiştir. Çünkü Trump yönetiminin yakın gelecekte duyuracağı bütçe taslağında NASA’nın bilimsel çalışmalar için ayrılan kısmın yarı yarıya azaltılması beklenmektedir. Bu durumun uzay ajansında ciddi bir krize neden olabileceği endişesi taşınmaktadır. Hatta neredeyse tamamlanmış olan bazı projelerin bile bu kesintiler nedeniyle yarım kalabileceği konuşulmaktadır.

Donald Trump’ın kesinti planlarıyla tehlikeye giren projelerden biri de “sıradaki James Webb” olarak bilinen Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu.

NASA, Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu Projesini Riske Atabilir

NASA tarafından geliştirilen bu uzay teleskobu, evrenin doğasını daha iyi anlamamıza olanak sağlayacak çok değerli veriler sunacaktı. Bu sebeple, bilim camiasında teleskobun bir an önce fırlatılıp gözlem yapmasının heyecanla beklenildiği biliniyordu. Fakat şimdi bu beklenti tehlikeye girebilir. Eğer gündemdeki bütçe kesintisi gerçekleşirse, NASA’ın Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nu askıya almak zorunda kalabileceği haberleri yayılmaktadır.

Dikkat çeken husus, uzay teleskobunun yapım aşamasının neredeyse tamamlanmış olmasıdır. Ancak uzmanlara göre, bütçedeki olası kesintiler nedeniyle projenin sonlandırma aşamasına geçilmesinin artık mümkün olmayabileceği ifade edilmektedir. Projede daha önce görev alan David Spergel, bu projenin inşa sürecinde harcanan emek ve para göz önüne alındığında, projenin bütçesinin kesilmesinin mantıksız bir israf olacağını belirtmektedir.

Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun risk altında olmasının en büyük nedenlerinden biri, NASA’nın azaltılacak bütçeyi nasıl harcayacağına ilişkin tam bir özgürlüğe sahip olmamasıdır. Zira Trump yönetimi tarafından, özellikle Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu gibi belirli programların tamamen kesilebileceği söylentiler arasındadır. Bu bağlamda tehlike altında olan bir diğer proje ise Mars Sample Return görevi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Related Posts

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

Oyuncaklarda yeni dönem! ABD’li oyuncak devi OpenAI ile anlaştı

ABD’li oyuncak devi Mattel, yapay zeka alanının öncülerinden OpenAI ile güçlerini birleştirdi. Bu sürpriz ortaklık, hem oyuncak endüstrisi hem de eğlence sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.

Trabzon’da 2,5 kilometrelik rafting parkuru açıldı

Trabzon’da ilk rafting parkuru açıldı. Vali Aziz Yıldırım, parkurun 10 kilometreye çıkartılacağı müjdesini açıkladı. Yıldırım, “Şehrimizde rafting yapılabiliyor olması turizm açısından oldukça önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Şimdiye kadarki en uzak galaksi görüntülendi

JAMES Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksiyi gözlemledi.