Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı’na Yönelik Operasyon Ekonomiyi Düşürdü

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyon, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zor durumda kalarak ekonomiyi toparlamaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu operasyon sonucunda doları tutmak için yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. Ancak, 23 aylık uygulama süresi boyunca iyileştirilen Merkez Bankası rezervleri hızla azaldı ve riskli bir seviyeye geriledi. Bu durum, şirketlerin ve hanehalkının beklediği faiz indirim sürecini de sekteye uğrattı. Piyasada oluşan yüksek faizler, üretimi ve istihdamı riske soktu. Aynı zamanda Nisan ayında gerileyen imalat kapasite kullanım oranı, ekonominin durgunluğa doğru ilerlediğine işaret etti.

‘Uzatmaları Oynuyor’

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, ekonomideki kötü gidişatı göstermek için son iki yılın en düşük seviyesine inen kapasite kullanım oranı grafiğini paylaştı. Özatay, “Ekonomi programı başarısız oldu ve artık sona erdi. Uzatmaları oynuyoruz. Bu program Haziran 2023’ten bu yana uygulanıyor ancak hala ticari kredi faizi %60, çeşitli maliyetlerle en az %70. Merkez Bankası’nın 22 Nisan’daki ağırlıklı ortalama fonlama faizi %48. Kapasite kullanım oranı hızla düşüyor” dedi. Mehmet Şimşek’in ABD’ye gitmesi, ekonomi yönetiminin para arayışı içinde olduğu yorumlarına neden oldu. Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America gibi firmaların yatırımcı toplantılarına katılarak programda değişiklik olmadığını belirtti. Ayrıca, Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile de bir araya geldi.

Güney Kıbrıs’ı Tanıyan Kazakistan’la Anlaşma

Türkiye, 12 milyar Euro’luk yatırım taahhüdü karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni adanın “tek meşru yönetimi” olarak tanıyan Kazakistan ile ikili para takası (swap) anlaşması imzaladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından ABD’de imzalanan bu swap anlaşması, eleştirilere yol açtı. Anlaşmanın, iki merkez bankası arasında azami 28 milyar TL veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para birimi takasına imkan sağlayacağı ifade edildi.

Related Posts

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

TCMB verileri yayımladı: Yurttaş enflasyonda düşüş beklemiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporuna göre, enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor. Hanehalkı, önümüzdeki yıl enflasyonun düşmesini beklemiyor. Piyasa katılımcıları ise gelecekteki fiyat artışlarına karşı temkinli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir