Xpeng, otomobil üretiminde insansı robotunu kullanıyor!

Xpeng, Robot Teknolojisiyle Otomobil Üretiminde Devrim Yaratıyor

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi Xpeng, insansı robot Iron’ı üretim hatlarında aktif olarak kullanarak büyük bir adım attı. Iron, 2025 Şanghay Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı ve Xpeng’in kendi geliştirdiği Turing AI çipiyle çalışıyor. Yüksek işlem gücü ve gelişmiş hareket kabiliyetleriyle, Iron montaj süreçlerinde etkin bir şekilde entegre edildi.

Xpeng’in İnsansı Robotu: Iron

Iron, 1.73 metre boyunda ve 70 kilogram ağırlığındadır. İnsan oranlarına uygun olarak tasarlanan bu robot, 60 eklemli yapısı ve 200 derecelik hareket özgürlüğü ile üretim süreçlerinde esnek görevler üstlenebilmektedir.

Iron’ın işlemci gücü, 3.000 TOPS seviyesindedir. Xpeng, Iron’ın klasik endüstriyel robotlardan farklı olarak daha doğal ve yumuşak hareketler sergilediğini belirtiyor. Özellikle yürüyüş yeteneklerinde insana yakın sonuçlar elde edildiğini vurguluyor.


Iron’ın etkileşim fonksiyonları da Xpeng’in yazılım altyapısıyla uyumlu olarak geliştirildi. Iron, markanın akıllı kokpit teknolojisinden alınan sesli iletişim sistemi sayesinde doğal konuşmalar yapabilmektedir.

Gelişmiş kameralar ve sensörler sayesinde çevresel farkındalık düzeyi artırılan robot, Xpeng’in 720 derecelik yapay zeka görüş sistemiyle çevresel koşullara hızlı tepkiler verebilmektedir. Iron, “Kartal Gözü” adı verilen bir sistemle görsel algı kabiliyetini kullanmaktadır.

Xpeng, Iron’ı sadece otomobil üretiminde değil, gelecekte diğer alanlarda da kullanmayı planlamaktadır. Robot teknolojisinin ilerleyen yıllarda nasıl gelişeceği ise merak konusu olmaya devam etmektedir.

Related Posts

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

Oyuncaklarda yeni dönem! ABD’li oyuncak devi OpenAI ile anlaştı

ABD’li oyuncak devi Mattel, yapay zeka alanının öncülerinden OpenAI ile güçlerini birleştirdi. Bu sürpriz ortaklık, hem oyuncak endüstrisi hem de eğlence sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.

Trabzon’da 2,5 kilometrelik rafting parkuru açıldı

Trabzon’da ilk rafting parkuru açıldı. Vali Aziz Yıldırım, parkurun 10 kilometreye çıkartılacağı müjdesini açıkladı. Yıldırım, “Şehrimizde rafting yapılabiliyor olması turizm açısından oldukça önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Şimdiye kadarki en uzak galaksi görüntülendi

JAMES Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksiyi gözlemledi.