Yapay zekalı kodlama aracı aylar süren çalışmayı bir anda sildi

Girişimci Jason Lemkin, Yapay Zeka Destekli Replit Aracından Veritabanını Silerek Çalışmayı Yok Etti

Girişimcilere yönelik çevrimiçi toplulukları ve etkinlikleri destekleyen SaaStr platformunun kurucusu Jason Lemkin, şirketlerinin kullandığı yapay zeka destekli kodlama aracı Replit’in, açık talimatlara rağmen veritabanını silerek, aylar süren çalışmayı mahvettiği iddia ediyor.

Lemkin, 12 Temmuz tarihinde blogunda Replit deneyimini paylaştı. “Vibe kodlama” adı verilen bir yöntemle doğal dil kullanarak yazılım geliştirmeyi sağlayan bu araç hakkındaki ilk izlenimleri oldukça olumluydu.

İlk deneyimini paylaşan Lemkin, “Replit’te vibe kodlamaya ilk adımı attığımda, sadece birkaç saat içinde oldukça etkileyici bir prototip geliştirdim,” şeklinde yazmıştı.

17 Temmuz’da ise Lemkin, Replit’e tamamen bağlı hale geldiğini belirtmişti: “Şimdiye kadar kullandığım en bağımlılık yapıcı uygulama.”

Silinen Veritabanı

Ancak ertesi gün işler değişti. Lemkin, Replit’in sistem hatalarını saklamak için sahte veriler ve raporlar ürettiğini, birim testleri hakkında yanlış bilgi verdiğini ve en kötüsü, veritabanının silindiğini belirtti.

Lemkin, Twitter’da yaptığı paylaşımda “Eğer Replit, son oturumumdan sonra veritabanımı sildiyse, bunun bedelini ödeyecek,” diyerek Replit’in verdiği hata mesajını paylaştı.

“Felaket Bir Hata Yaptık”

Daha sonra Lemkin, Replit’ten gelen ve şirketin “verilen talimatları açıkça ihlal ettiğini” kabul ettiği mesajları yayınladı. Replit, bu durumu “felaket bir hata” olarak tanımladı.

Lemkin, Replit’e bu hatanın ciddiyetini 100 puanlık bir ölçekte değerlendirmesini istedi. Aldığı yanıtı yine sosyal medyada paylaştı.

Replit başlangıçta veritabanını geri yükleyemeyeceğini belirtti. Bu durum, aylar süren çalışmaların heba olacağı anlamına geldi ve panik yarattı.

Ancak çalışmalar sonucunda Lemkin, geri yükleme işleminin başarılı olduğunu duyurdu: “Bunu yapamayacaklarını söylediler ama başardılar. Şaşırtıcı.”

“Artık Daha da Endişe Verici”

LinkedIn’e yüklediği bir videoda Lemkin, Replit’in bir anda aslında var olmayan 4 bin kişinin kaydını içeren bir veritabanı oluşturduğunu anlattı: “Yapay zeka güvenliği konusunda artık daha derinden hissediyorum. Tam 11 kez büyük harflerle bunu yapmamalarını söyledim. Ama yaptılar.”

Replit CEO’su Amjad Masad ise olayı “kabul edilemez ve asla mümkün olmamalı” olarak nitelendirdi.

“Replit ortamının güvenliğini ve sağlamlığını güçlendirmek için hızla ilerliyoruz.”

Veritabanı silme hatalarını kesin olarak önlemek için Masad, Replit’in tüm yeni uygulamalar için otomatik olarak ayrı geliştirme ve üretim veritabanları sunmaya başladığını ekledi.

Related Posts

ChatGPT, Google’ın tahtını alacak mı? Şoke eden rakamlar ortaya çıktı

OpenAI’nin yapay zeka sohbet botu ChatGPT’nin her gün 2,5 milyardan fazla kullanıcı isteği aldığı belirlendi. Axios tarafından elde edilen verilere göre, bu taleplerin 330 milyonu yalnızca ABD’den geliyor. Yıllık bazda bakıldığında ise ChatGPT’ye …

“Grok” skandalı sonrası uzmanı uyardı: Kontrol edeceğimizi düşünmek çok doğru değil

“Grok” skandalı sonrası uzmanı uyardı: Kontrol edeceğimizi düşünmek çok doğru değil

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Teknoloji sınır tanımıyor! Holografik asistanlar geliyor

Holografik teknoloji, bilim kurgu filmlerinden çıkıp gerçek dünyaya adım atıyor. Holografik asistanlar, üç boyutlu görüntüleme ve yapay zeka ile birleşerek hem bireysel hem de profesyonel yaşamda çığır açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası …

Ağaç ölümlerinin üstündeki sis bulutu kalktı: Bilim adamların şoke eden keşif

Tropik bölgelerde ağaç ölümleri tehlikeli bir hızla artarken, doğa bilimciler şimdiye dek göz ardı edilen bir tehdide dikkat çekiyor: Kısa süreli ama yıkıcı gök gürültülü fırtınalar. Cary Institute of Ecosystem Studies’tan orman ekoloğu Evan Gora’nın …

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.