Zirai don fena vurdu! Bu ürünleri almak hayal olabilir

Zirai Don Tarım Ürünlerine Büyük Zararlar Verdi

Ülkemiz genelinde etkili olan şiddetli zirai don, tarımsal ürünlerde ciddi hasarlara neden oldu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, donun etkilediği bölgeleri ve ürünleri açıkladı.

Don felaketinin 65 ilde tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, “Tarımsal üretimin devamlılığı için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimize destek olmak adına bir fon oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, “Yaşanan bu felaket sadece çiftçileri değil, tüketicileri de doğrudan etkileyecek” şeklinde ifade etti.

“Tarımsal Üretime Darbe Vurdu”

Şubat ayından itibaren ülkemizde 3 büyük zirai don olayının yaşandığını belirten Bayraktar, “Şubat ayında Mersin, Adana, Hatay gibi birçok ilimizde yaşanan zirai don olayı meyve bahçelerini etkiledi. Mart ayında Manisa ve Ege Bölgesi’ndeki birçok ilimizde yaşanan don ise üzüm bağlarına zarar verdi. Bu ardı arkası kesilmeyen don hadisesi neredeyse tüm ülkeyi etkiledi ve tarımsal üretime büyük bir darbe vurdu” şeklinde konuştu.

Bayraktar’ın Açıkladığı Zirai Don Etkilenen Bölgeler ve Ürünler

Malatya ve Kahramanmaraş Zirai Don Etkisi: Kayısı başta olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma gibi meyveler ile şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği ve yem bitkileri.

Karadeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Fındık ve çay başta olmak üzere kivi, hurma gibi meyveler.

Ege Bölgesi Zirai Don Etkisi: Üzüm, zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz, ayva gibi meyveler.

Marmara Bölgesi Zirai Don Etkisi: Şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir, kivi, nektarin, erik, kiraz gibi meyveler ile bazı ekili alanlar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Antep fıstığı, badem, ceviz, nar, Trabzon hurması, dut ve diğer meyveler.

İç Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Elma, armut, ayva, ceviz, kiraz, üzüm gibi meyveler.

Akdeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.

Birçok Üründe Kayıp Yüzde 100’e Ulaştı

Bayraktar, “Dondan etkilenen bazı ürünlerde zarar oranının yüzde 100’lere kadar ulaştığını gözlemliyoruz. Kesin zarar oranları ise hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından netlik kazanacaktır. Bazı bölgelerimizde halen kar yağışı ve zirai don riski devam ediyor. Bu bölgelerde yapacağımız saha çalışmalarının sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

TCMB verileri yayımladı: Yurttaş enflasyonda düşüş beklemiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporuna göre, enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor. Hanehalkı, önümüzdeki yıl enflasyonun düşmesini beklemiyor. Piyasa katılımcıları ise gelecekteki fiyat artışlarına karşı temkinli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir