Çiftlerin boşanıp boşanmayacağını yüzlerine bakıp söylüyor: Tek bir işaret yetiyor, %93,6 oranında tutuyor

Gottman Enstitüsü Kurucusu Dr. John Gottman’dan Çarpıcı Evlilik Araştırması

Gottman Enstitüsü’nün kurucusu Dr. John Gottman, evlilikler üzerine yaptığı son derece kapsamlı bir araştırmada, boşanmaların en büyük tehlikesinin küçümseme olduğunu ortaya koydu.

Dr. Gottman’ın çalışmaları, eleştiri, küçümseme, savunmacılık ve iletişimsizlik gibi dört olumsuz alışkanlığı “kıyametin dört atlısı” olarak adlandırıyor. Ancak uzmanlara göre, ilişkilerde en büyük krizin habercisi olan davranış küçümseme.

Beden dili uzmanı Vanessa Van Edwards, bir podcast yayınında bu çalışmadan bahsederek, küçümsemenin ilişkiler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti.

Edwards, Dr. Gottman’ın çiftleri incelediği laboratuvar çalışmalarında, eşlerden birinin diğerine karşı küçümseyici tavırlar sergilediğinde, boşanma olasılığının %93,6 olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Diğer Duygulardan Farklı ve Yıkıcı

Küçümsemenin diğer duygulardan daha yıkıcı olduğunu ifade eden Edwards, “Korku gelir geçer, mutluluk normale döner, öfke sakinleşir. Ama küçümseme, ifade edilmediğinde büyüyen bir iltihap gibi yayılır,” şeklinde konuştu. Bu sebeple, küçümseme duygusunun ilişkilerde sonun başlangıcı olabileceğine işaret etti.

Klinik psikolog Dr. David M. Schneer de 2019’da yayımlanan bir makalesinde, Gottman’ın bulgularını destekleyerek, “Tiksinti ve küçümseme, ateşle barut gibidir,” ifadesini kullandı. Schneer, göz devirmenin ve ağzını sıkıca kenetlemenin de küçümsemenin belirtilerinden olduğunu belirtti.

Bu sonuçlar, ilişkilerde küçümsemenin nasıl yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösterirken, çiftlerin daha sağlıklı iletişim kurabilmek adına bu tür olumsuz davranışlardan kaçınmaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor. Empati ve saygının ilişkilerdeki önemi, bu tür araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılıyor.

Related Posts

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

Oyuncaklarda yeni dönem! ABD’li oyuncak devi OpenAI ile anlaştı

ABD’li oyuncak devi Mattel, yapay zeka alanının öncülerinden OpenAI ile güçlerini birleştirdi. Bu sürpriz ortaklık, hem oyuncak endüstrisi hem de eğlence sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.

Trabzon’da 2,5 kilometrelik rafting parkuru açıldı

Trabzon’da ilk rafting parkuru açıldı. Vali Aziz Yıldırım, parkurun 10 kilometreye çıkartılacağı müjdesini açıkladı. Yıldırım, “Şehrimizde rafting yapılabiliyor olması turizm açısından oldukça önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Şimdiye kadarki en uzak galaksi görüntülendi

JAMES Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksiyi gözlemledi.